„Granat, harissa i ciecierzyca” to tytuł trzeciej już sezonowej wkładki opracowanej przez ekspertkę kuchni libańskiej, Samar Khanafer dla restauracji Sphinx. Tym razem wśród nowości mamy dla Państwa m.in. wątróbkę drobiową w glazurze z granatów, stek wołowy z angusa z 7 przyprawami libańskimi i sosem na bazie harissy oraz zupę z pomidorów i ciecierzycy. Do sezonowego menu dołączyliśmy także orientalne dodatki takie jak ryż po arabsku oraz sakiewkę grillowanych warzyw.

Oferta „Granat, harissa i ciecierzyca” to propozycja sześciu nowych dań wprost z kuchni libańskiej. Na dobry początek kulinarnej wędrówki po smakach tego regionu proponujemy aromatyczną zupę z pomidorów z cząstkami marchewki, czosnkiem, cebulą, kuminem i ciecierzycą. Całość doprawiona jest mieszanką 7 przypraw libańskich, czyli czarnego pieprzu, ziela angielskiego, goździków, gałki muszkatołowej, kolendry, suszonego imbiru i cynamonu. Na przystawkę w naszych restauracjach Samar Khanafer przygotowała zestaw czterech libańskich chlebków: „Lahmajoun” z wołowiną i „Manouche” w nowej wersji z humusem, pomidorami koktajlowymi i miętą. Wśród dań głównych królują orientalnie przyprawione mięsa drobiowe i wołowe. Tagine z kurczakiem to delikatna pierś z kurczaka duszona z morelami, marchewką, ciecierzycą z dodatkiem kuminu i świeżej kolendry, podawana z ryżem po arabsku. Nasz najnowszy dodatek to połączenie wielu smaków – ryżu, podsmażanego cienkiego makaronu i 7 przypraw libańskich. Na specjalną uwagę zasługuje także wątróbka drobiowa w glazurze z granatów, która nadaje jej intensywny słodko-kwaśny smak. Danie to podawane jest na sałatce z kaszy bulgur i buraka z granatem oraz mieszanką świeżych sałat. W nowej wkładce znalazła się także Kofta Libańska, czyli szpadki grillowanego mięsa wołowego z przyprawami libańskimi, posypane natką pietruszki, podawane z ryżem po arabsku i sakiewką grillowanych warzyw z dodatkiem masła, czosnku i sosu na bazie harissy. Ta ostra pasta przyrządzona na bazie czerwonej papryki i chili podkreśla aromat dania. Fani steków wołowych mogą spróbować nowej wersji doprawionej 7 przyprawami libańskimi oraz masłem ziołowym, serwowanego z frytkami stekowymi, sakiewką grillowanych warzyw oraz sosem na bazie harissy.

Autorka nowości w sieci Sphinx, Samar Khanafer, to pół Polka, pół Libanka. Jest ekspertką od kuchni libańskiej w Polsce. Napisała też kulinarny bestseller pt. „Hummus, za’atar i granaty”. Na co dzień zajmuje się blogiem blogSamar.com, a oprócz tego gotuje na antenie Dzień Dobry TVN, stylizuje i tworzy przepisy dla najlepszych magazynów kulinarnych.

Zapraszamy do naszych restauracji na nowości kuchni libańskiej! Najnowszych dań można próbować do 20 listopada 2017 r. w wybranych restauracjach Sphinx.

Lista lokali dostępna jest tu: https://www.mamytensmak.pl/restauracje/