Nasza najnowsza wkładka „Grzyby, dynia i harrisa” prezentuje dania w jesiennych barwach złota, brązu i czerwieni.

Poza typowymi dla tej pory roku przysmakami – jak dynia i podgrzybki – w nowej wkładce przygotowanej we współpracy z Samar Khanafer, główną rolę odgrywa także harissa, czyli ostra pasta orientalna na bazie papryczek chili, czosnku, kuminu, kolendry, oliwy z oliwek, soli i pieprzu ziołowego. W jej towarzystwie delikatne składniki nabierają pikanterii.

Oferta została tak skomponowana, aby każdy znalazł coś dla siebie. Składa się na nią sześć dań – oprócz przystawki i zupy, do wkładki trafiły aż cztery dania główne. Na chłodniejsze wieczory proponujemy dwa napoje: grzane piwo (malinowe lub korzenne) oraz grzane wino z pomarańczą i goździkami. Dania z nutą pikanterii oraz gorące napoje to przepis na udany posiłek nawet w najbardziej pochmurną pogodę.

Chrupiące grzanki bacy z grillowanym boczkiem, serem góralskim i żurawiną to propozycja na mniejszy apetyt lub na rozgrzewkę – podobnie jak kremowa zupa z dyni doprawiona kuminem i chili. Dla osób ceniących bardziej tradycyjną kuchnię przygotowaliśmy delikatną polędwiczkę wieprzową z podgrzybkami w sosie śmietanowym na bazie brandy i zielonego pieprzu, podawaną z cząstkami ziemniaka oraz surówką z buraczków. Wielbiciele steków mają okazję spróbować jesiennej odsłony steka surf & turf w wydaniu na ostro z grillowanymi, marynowanymi w harissie krewetkami, podawanego z frytkami stekowymi oraz pikantną sakiewką warzyw z harissą. Tagliatelle w sosie śmietanowym z polędwicą wieprzową oraz podgrzybkami przypadnie do gustu miłośnikom makaronów, a osobom mającym chęć na rybę proponujemy pstrąga grillowanego w całości, z dodatkiem frytek oraz sakiewką warzyw na ostro w harissie.

Wkładka „Grzyby, dynia i harissa” obowiązuje w wybranych restauracjach Sphinx od 3 października. Zapraszamy na naszą stronę www.mamytensmak.pl, gdzie znajdują się dania z nowej wkładki oraz lista lokali, w których dostępna jest oferta.