Wiosna w restauracjach Sphinx smakuje jak… „Mięta, Sumak i Kolendra”! Nasza najnowsza sezonowa oferta to już druga wkładka przygotowana przez Samar Khanafer, ekspertkę kuchni libańskiej, w ramach współpracy z naszą siecią. Znajduje się w niej sześć propozycji. Część z nich to zupełnie nowe dania, takie jak lahmajoun z wołowiną, miruna z pesto pietruszkowym oraz szaszłyki z kurczaka w za’atarze. Dzięki dodaniu orientalnych przypraw nową odsłonę zyskały także chłodnik, shoarma oraz stek wołowy. Goście mogą spróbować tych dań w wybranych restauracjach Sphinx do 10 lipca 2017 r.

W ofercie „Mięta, sumak i kolendra” znalazły się dwie przystawki i cztery dania główne. Do tych pierwszych należy między innymi chłodnik orientalny. Orzeźwiająca zupa z buraczkami, marynowaną rzepą, ogórkiem, szczypiorkiem, miętą i jogurtem została doprawiona sumakiem – śródziemnomorską przyprawą uzyskiwaną z jagód, która nadaje potrawie lekkiej kwaskowości. Wyrazisty smak podkreśla także aromatyczna kolendra, która w kuchni azjatyckiej i indyjskiej zastępuje natkę pietruszki. Drugą przystawką jest zestaw czterech libańskich chlebków: lahmajoun z wołowiną i manouche z za’atarem i serem, podawany z sałatką ze świeżych warzyw i czosnkowo-cytrynowym dressingiem.

Dania główne to przede wszystkim orientalnie przyprawione mięsa, a wśród nich m.in. szaszłyki z kurczaka w za’atarze – to grillowany filet z kurczaka przyprawiony za’atarem, podawany z sosem jogurtowo-miętowym, frytkami i sałatką ze świeżych warzyw. Wielbiciele shoarmy mogą spróbować jej nowej odsłony, czyli shoarmy wołowej i drobiowej z falafelem, która jest serwowana ze świeżą sałatką, bułką pita i dwoma sosami, w tym sosem tahini. Charakterystyczny smak Bliskiego Wschodu można odnaleźć także w steku wołowym z angusa z mieszanką siedmiu przypraw libańskich i masłem kolendrowym. Podawany jest on z cząstkami ziemniaka w ziołach oraz idealną na letnie dni orzeźwiającą sałatką z kaszy bulgur, buraka i granatu. W nowej wkładce do menu znalazła się też pozycja wegetariańska: grillowana miruna z pietruszkowym pesto w towarzystwie wspomnianego wcześniej niezwykłego połączenia kaszy bulgur z burakiem, granatem i ciecierzycą oraz sosu jogurtowo-miętowego i cząstek cytryny.

Samar Khanafer, której autorstwa są nowości w sieci Sphinx, to pół Polka, pół Libanka. Jest ekspertką od kuchni bliskowschodniej w Polsce i autorką kulinarnego bestsellera pt. „Hummus, za’atar i granaty”. Samar Khanafer na co dzień pisze bloga blogSamar.com, a oprócz tego gotuje na antenie Dzień Dobry TVN, stylizuje i pisze przepisy dla najlepszych magazynów kulinarnych.

Listę lokali, w których jest dostępna nowa oferta, znajdą Państwo tutaj: